Credit counsel

Articole

Oferte

Creditul imobiliar la bancile in ascensiune

Creditul imobiliar la bancile in ascensiune

Avantajele creditelor ipotecare si imobiliare de la bancile de esalonul doi de importanta care se afla in plin proces agresiv de crestere a cotei de piata

De ceva vreme remarcam cateva banci care, pe langa prezenta in top 10 din Romania, nu se pot compara totusi cu giganti ca BCR sau BRD.
Garanti Bank, pe de o parte, se vede de cam un an cum incearca foarte puternic sa intre adanc in piata creditelor pe termen lung, pe de o parte prin preluarea de clienti de la alte banci (refinantari), pe de alta prin oferte simplu, clare, pentru atragerea de clienti noi.
Pe de alta parte, Credit Europe Bank, celebra mai mult prin cardurile sale, se manifesta de asemenea prin mutarea unei parti din notorietate catre zona de atragere de credite mari.
Desi in declaratii si in ofertele comerciale nus e declara un anumit target specific pentru aceste credite ipotecare, ne sare in ochi limita superioara - foarte mare (1 mil euro la Credit Europe Bank - nelimitat la Garanti). Deducem ca sunt foarte interesati in clienti mari, in clienti cu investitii de mai mare anvergura.

Reclama putina, banci cu notorietate mai mica, dar oferte cu atat mai bune

Un motiv in plus sa credem asa ceva: niciuna din cele doua banci nu promoveaza participarea in programul Prima Casa - program care se limiteaza la investitii de 50-60 mii euro maxim.
Uitandu-ne peste conditiile generale remarcam ceva: absolut nimic iesit din comun. Nu se finanteaza mai mult din valoarea estimata a ipotecii, dar nici mai putin, nu se crediteaza persoane cu situatii speciale, dar nici nus e impun limite dure de venit.. totul pare standard.
Apoi ne uitam, normal, la sistemul de costuri, adica la dobanzi si comisioane.  Remarcam in primul rand ceva ce se deosebeste d emajoritatea celorlalte banci, dar comun celor doua analizate aici: formulele de determinare a dobanzilor variabile se bazeaza pe indicii calculati la 6 luni (Euribor 6M, respectiv ROBOR 6M). O alta "ciudatenie", in coparatie cu mai tot ce se ofera acum pe piata: DAE la creditele ipotecare in Euro este mai mic deecat la cele in Lei. Asa a fost peste tot pana acum 1-2 ani, insa situatia s-a schimbat. pare ca cele doua banci sunt.. un pic in urma. Dar plecasem de la observatia ca le observam agresive in piata. Atunci ce sa intelegem?
Incercam sa analizam cu ce va poate avantaja un calcul al dobanzilor variabile cu baza pe EURIBOR / ROBOR 6M. In primul rand, actualizarile facandu-se doar de doua ori pe an, orice modificare pe indici s-ar vedea in rata dumneavoastra mai tarziu, dar si mai brusc. Daca indicii scad, la dumneavoastra vor scadea cu cateva luni mai tarziu ratele. daca ei cresc.. la fel. Mentionam ca tendinta pe indici este de crestere, deci momentan ati fi pe castig.
Apoi partea cu Euro versur Lei. Este mai avantajos un credit ipotecar in Euro, decat unul in lei? Prin simpla comparatie a DAE, la aceste doua banci raspunsul este da. Ce va urma in evolutia cursului? Este posibil sa scada, sa se intoarca undeva spre 4.2, poate si mai jos. In cazul asta, cei cuc redite in euro (si venituri in lei) ar avea de castigat. Dar daca nus e va intampla asta, si au castig de cauza exportatorii (pe umerii carora recunoastem ca sta o mare parte din redresarea economica), atunci ar putea sa creasca si spre 5 lei / euro... Vom trai si vom vedea.

Si acum, pe scurt. Creditul imobiliar la bancile in ascensiune:

Reclama putina, banci cu notorietate mai mica, dar oferte cu atat mai bune
Avantajele creditelor ipotecare si imobiliare de la bancile de esalonul doi de importanta care se afla in plin proces agresiv de crestere a cotei de piata.

Din aceeasi categorie:

Rate Reduse promotii BCR
Mi-am cumparat un apartament acum 8 ani cu un credit ipotecar. Am facut imediat si un credit pentru nevoi personale, bani cu care l-am renovat, mobilat s ...

Credit bancar pentru constructia locuintei
Construieste-ti singur casa ta si a familei tale - cea mai buna investitie in viitor Unicredit Tiriac este alaturi de tine, punandu-ti la dispoz ...

Din alte categorii:

Sa vedem ce este cu ING Bank
ING Bank Romania - parte a ING Group (societate financiara olandeza la baza), si-a deschis portile pentru clienti in 1994, fiind a doua banca ca importanta ...

Coduri Swift Romania A-B
Standardul international ISO 9362, cunoscut mai bine ca SWIFT-BIC / cod BIC / SWIFT ID sau code SWIFT defineste un format standard al Codurilor de Identific ...