Credit counsel

Articole

Oferte

Cresc ratele la creditele in lei

Cresc ratele la creditele in lei Din motive ce reusesc cel mult sa starneasca cearta analistilor si a expertilor in domeniul finantelor si creditarii in special, dobanzile imprumuturilor interbancare - cele care construiesc ROBOR-ul, cresc in permanenta de cateva luni. Chiar daca aparent cresterile nu par semnificative, acestea, traduse in provente in plus la calculul ratelor pentru creditele bancare cu dobanda variabila contractate in lei de catre populatie si de catre firme, vor duce in perioada imediat urmatoare la cresteri semnificative ale ratelor la acestea.

Pe ce se bazeaza aceasta estimare si cat credem ca va dura aceasta tendinta

Dat fiind modul de calcul al dobanzii la creditele cu dobanda variabila, care se formeaza dintr-o marja fixa la care se adauga indicele ROBOR (la 3 sau la 6 luni, de la caz la caz), cea mai mica crestere a indicelui ROBOR duce automat la o crestere mult mai clara a ratei dobanzii la fiecare asemenea credit in parte.
De exemplu, inca din septembrie, prin simpla crestere a ROBOR la o valoare ce abia a depasit 1%, rata unui credit obisnuit bancar pentru nevoi personale crestea cu cca 7 procente.
Astfel, tot cu titlu de exemplu, pentru cineva care a contractat un credit Prima Casa acum fix un an, cand ROBOR era foarte scazut, chiar sub 0.7% si atunci avea o rata lunara de aproxmativ 900 de lei pe o perioada de 30 de ani - dar cu dobanda variabila, in urmatoarea perioada va avea de platit cu mai bine de 70 de lei in plus luna de luna.
Deocamdata ROBOR a ajuns undeva in jur de 1.25%, dar se prevede ca pana la sfarsitul anului se va depasi pragul de 2%. Asta inseamna ca in exemplul de mai sus, se vor mai adauga probabil inca 50-60 de lei in plus. Si iata cum in mai putin de jumatate de an, la un credit nou, rata devine mai mare cu peste 10%.
Anumiti analisti considera ca acesta ar fi instumentul prin care Banca Nationala incearca sa tina sub control nivelul cursului de schimb. Ce sa intelegem de aici? Mai mult ca sigur cei cu imprumuturi in valuta vor fi din ce in ce mai avantajati comparativ cu cei cu credite in lei, care platesc pretul cu varf si indesat.
Ce se estimeaza pentru anul urmator? Se pare ca pana la jumatatea anului ROBOR trece de 3.5%. Sa speram ca se opreste la cel mult atat, altfel ne putem astepta la probleme mari pentru clientii existenti si la un avans din ce in ce mai clar al imprumuturilor nebancare in fata celor bancare.
Pentru moment, cei cu credite in valuta - in special in Euro si Usd, par a fi feriti de aceasta problema, dar nu se stie pentru cat timp, pentru ca si cursul de schimb pare sa o ia in sus. Probabil ca cea mai ferita categorie de oameni este cea a celor care castiga in valuta si au contractat imprumuturi in valuta respectiva.

Si acum, pe scurt. Cresc ratele la creditele in lei:

Pe ce se bazeaza aceasta estimare si cat credem ca va dura aceasta tendinta
Din cauza cresterii continue si masive a indicelui ROBOR, dobanzile cresc si o data cu ele cresc si ratele romanilor la creditele bancare in lei.

Din aceeasi categorie:

Creditul Casa Ta Ibiza Sol de la Raiffeisen Bank
Visele nu raman doar vise cu oferta speciala de la Raiffeisen Bank. Casa luxoasa pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna poate fi a ta datorita finantarii cu dob ...

Cardul de credit Bun de plata BCR
Cardul de credit BCR cu extra avantaje - bani inapoi la cumparaturi, rate cu dobanda zero la parteneri si comisioane zero - 2% inapoi pe luna si 1% ...

Din alte categorii:

Creditul Nume Prenume cu vacanta
Un credit pentru nevoi personale flexibil, cu o optiune interesanta - un fel de perioada de gratie recurenta - cate o luna pe an Incepem cu ofer ...

Imprumuturi nevoi personale prin brokerii de credite
Brokerul de credite intermediaza relatia intre un client potential si o multitudine de institutii finaciare, in mod legal si reglementat Vreti s ...